Nystegte hjemmelavede fiskefrikadeller er et hit herhjemme især når fisken er hevet op af vandet og ikke af køleboksen i supermarkedet.
Nogen gange kan man godt komme ud for at man ikke lige helt ved hvad man skal bruge alle de dejlige fisk til man fanger ude i de forskellige Put & Take søer. Det prøver vi, i denne kategori fra vand til bord, at råde bod på.
Den første af vores opskrifter vi vil dele er inspireret af de traditionelle fiskefrikadeller.
Vi har også finjusteret nogle ingredienser og gjort det lidt til vores eget, med inspiration fra forskellige køkkener og i særdeleshed det sønderjyske. Vi bruger røget spæk (læs: os kendt som et ordentlig stykke bacon) i farsen, som man kender det fra Sønderjylland. Dels bidrager det til en fin røget smag, uden at dominere og dels bidrager det til at fiskefarsen ikke bliver flad, som hjemmerørt fiskefars godt kan have en tendens til. Derudover er min mand overbevist om det er et krydderi og ikke en ingrediens, så det passer ham fint der kommer bacon i.
Vi kan godt lide at ørred-dellerne har lidt struktur, så vi hakker farsen 2 gange i kødhakkeren hvorefter vi giver den en tur i røremaskinen med en dejkrog, hvor vi blander de øvrige ingredienser i. Man kan dog også rører det ud i hånden.
Denne opskrift giver omkring 20 – 25 spændstige og saftige ørred-deller. Så har man både til aftensmaden og madpakken de næste par dage, eller en portion til fryseren.
Opskriften kan selvfølgelig justeres efter behov.
Hvad man spiser til ørreddellerne er jo en smagssag, vi kan godt lige hjemmelavede ovnkartofler med en hjemmerørt remoulade dip. Opskriften på dippen kan i finde nederst på siden. Den kan i øvrigt også bruges hvis man spiser ørreddellerne på en rugbrødsmad.
Opskrift
Ingredienser
Fiskefars
1 kg Ørred fillet
2 mellestore løg
2 æg
350 g røget spæk (bacon)
3 – 4 spsk hvedemel/rasp
en håndfuld persille eller purløg*
salt og peber
*kan undlades eller erstattes med anden krydderurt
Remoulade DIP
1 dl remoulade
1 dl creme fraise
1 spsk groft hakket syltet agurker
1 spsk groft hakket kapers
Fremgangsmåde
- først skal fiskene klargøres, ben skal ud og skindet skal af..
2. Dernæst skal fisk og spæk hakkes sammen. Vi gør det i en kødhakker, da vi synes det giver det bedste resultat. Har du ikke en kødhakker kan det også hakkes manuelt med en kniv. Hvis du skal bruge kniv skal du gå virkelig hårdt til spækket så den bliver helt fint hakket. Det er unægteligt nemmere lige at køre det igennem kødhakkeren, da den tager det hårde slæb for dig.
3. Når farsen er hakket blandes løg, krydderurter og salt sammen først. Dernæst blandes æg, mel og peber i. Der afsluttes med fløden, hæld lidt i af gangen og vurderer fastheden af farsen undervejs, det er en temperamentssag.
4. Nu skal farsen hvile minimum 30 min i køleskabet, du kan passende gøre det samme og skulle du falde i søvn på sofaen gør det heller ikke så meget, jo længere tid farsen hviler des bedre smager dine ørreddeller.
5. Så er tiden ved at være inde til at få de fine ørreddeller på panden. Steg dem i smør, det er “smørret der gørret” som man siger. Form dellerne som du bedst kan lide dem, vi kører forskellige størrelser alt efter om vi skal bruge dem til madpakken eller aftensmaden. Men også dette er en smagssag.
6. Kom remoulade, creme fraise, syltede agurker og kapers i en skål og rør sammen og voila, så er din remodip klar.
7. server ørreddellerne med ovnstegte kartofler eller rugbrødsmadder.
Vi har til tider også lavet kæmpe portioner som så kunne komme i fryseren i vakuumpakket portionsanretninger som kan tages op til madpakken eller aftensmaden når du ikke lige orker den store tur i køkkenet.